Rețete / Preparare

Cum să gătiți homar – Ce trebuie să aveți în vedere?

Homarul este o delicatesă rafinată, dar mulți bucătari amatori ezită să îl pregătească. Cu câteva sfaturi simple, un homar viu poate fi gătit fără probleme acasă. Tot ce aveți nevoie este un vas mare, apă cu gheață, un tocător, un cuțit ascuțit, un prosop, un făcăleț sau o sticlă de vin și o foarfecă pentru crustacee.

Mai întâi, homarul viu este curățat. Între timp, apa se pune la fiert. Homarul se fierbe aproximativ un minut pentru fiecare 100g, deci în jur de 15 minute în total. După fierbere, homarul se pune în apă cu gheață pentru a opri gătirea, prevenind astfel o textură cauciucată. Urmează dezmembrarea: homarul se taie în jumătate, cleștii și picioarele se desprind, iar carnea se scoate din carapace.

Prepararea fondului de homar

Din carapacele homarului se poate face un fond delicios, care oferă preparatelor o aromă intensă. Carapacele se sfărâmă și se călesc în unt împreună cu șalotă, zarzavat și condimente. După stingerea cu coniac și vin alb, fondul se fierbe 30 de minute, se strecoară și se păstrează la frigider.

Cu ce se potrivește homarul?

Carnea de homar are un gust unic, pe care nu doriți să îl acoperiți. Salata de homar cu baghetă, „Surf & Turf” cu friptură de vită sau Spaghetti all’Astice sunt preparate versatile, făcând din homar un deliciu culinar.

Gătirea și decojirea corectă a racilor vii

In Europa singura metodă legală pentru a omorâ racii vii este fierberea în apă clocotită. Racii se introduc în apă clocotită și se scot după scurt timp. Pentru a opri gătirea, se pot pune în apă cu gheață, astfel carnea rămânând fragedă. La decojire, se scot cleștii și capul, se desprinde carapacea, iar carnea se scoate din coadă.

Cu ce se potrivesc racii vii?

Carnea fragedă a racilor de râu este delicioasă, fie simplă, cu lămâie și unt, fie ca garnitură în salate, supe sau paste.