Scoica Saint Jacques este o delicatesă extrem de apreciată de gurmanzi și una dintre cele mai căutate scoici. Nu doar că este deosebit de gustoasă, dar este și destul de scumpă, motiv pentru care este adesea servită în restaurante, unde ajunge proaspătă și vie.
Dacă doriți să achiziționați Saint Jacques vii, este important să le cumpărați cât mai aproape de momentul capturii, pentru a le asigura prospețimea. Verificați ca acestea să fie vii și bine depozitate. Cel mai eficient este să fie transportate într-o cutie de polistiren cu gheață, pentru a-și menține prospețimea mai mult timp. Este recomandat să evitați contactul lor cu alte tipuri de pește sau fructe de mare, deoarece scoicile Saint Jacques sunt sensibile și pot pierde din aromă în prezența altor alimente.
Păstrate și preparate corespunzător, Saint Jacques pot rămâne proaspete până la 2 zile. Înainte de consum, spălați-le bine sub apă rece pentru a îndepărta orice urme de nisip sau impurități. Se pot savura crude sau preparate la grătar, prăjite sau coapte. Gustul lor este cel mai intens când interiorul este ușor roz, deci gătiți-le doar pentru scurt timp – prelungirea timpului de gătire le poate face mai uscate și mai tari.
Pentru consum, partea potrivită este mușchiul alb, care are un gust delicat, ușor dulce, cu note de nuci și este bogat în proteine de calitate superioară.
Saint Jaques – Pecten Maximus – Origine: Franța